Dezvaluirile unui site frantuzesc, pe cale de a tari Romania intr-un nou scandal european

Masacrul ursilor

Romania este pe cale sa fie implicata intr-un nou scandal international, de catre organizatiile de protectie a animalelor, dupa ce un site frantuzesc a dezvaluit, cu mai putin de o saptamana in urma, masacrul la care a fost supusa populatia de ursi, in special in padurile din Transilvania si Banat. Potrivit site-ului www.GrandPredateurs.com, statul roman a gasit modalitatea de a obtine mari sume de bani din organizarea de vanatori la urs (vanat extrem de rar in Europa) pentru turistii straini, lucru considerat scandalos in tarile vestice. Articolul postat pe site, intitulat "Trebuie stopat masacrul ursilor din Romania", reclama faptul ca autoritatile romane raporteaza o cifra "umflata" a exemplarelor de urs existente pe fondurile de vanatoare, tocmai pentru a atrage cat mai multi vanatori straini. Autorii articolului fac o comparatie cu perioada de dinainte de '89, cand, datorita protectiei statului, populatia de ursi a depasit 7.780 de exemplare.

In prezent, conform unor statistici, numarul acestora a scazut cu un procent cuprins intre 40 si 60 la suta. "Autoritatile (de dupa Revolutie) au inteles rapid interesul economic al vanatorii in general si in special a celei de ursi, cu mare priza la occidentali", se mai arata in articol.

De asemenea, este amintit punctul de vedere al presedintelui AVES (Fundatia pentru conservarea vietii salbatice in Romania), Laszlo Szabo Szeley, care a spus ca, daca masacrul ursilor din padurile Romaniei continua, intreaga specie ar putea disparea din Muntii Carpati, in mai putin de cinci ani. Acesta denunta, de asemenea, proasta gestionarea a acestei situatii de catre autoritati, care continua sa supraestimeze (fara metode stiintifice) cifra ursilor care traiesc in aceste paduri, in functie de care se stabileste procentual (10%) numarul de ursi care pot fi vanati in fiecare sezon, precum si inchiderea ochilor la anumite cazuri de braconaj. De asemenea, site-ul demasca si metodele "ilegale" folosite pentru vanatoare. Ursii sunt momiti cu cadavre de cal sau de alt animal, ceea ce poate provoca boli atat in randul animalelor salbatice, cat si in randul celor domestice sau sunt vanati in barlog, in perioada de hibernare.

AVES a demarat, de altfel, o campanie internationala pentru protectia ursului brun din Carpati. Fundatia investigat motivele diminuarii drastice a numarului de animale si incalcarile flagrante ale regulamentelor de vanatoare. Responsabile pentru faptele constatate sunt considerate Regia Nationala a Padurilor si Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, adica tocmai institutiile care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legalitatii in ceea ce priveste protectia animalelor.

In urma anchetei, AVES a identificat, potrivit site-ului frantuzesc, si alte acte ilegale in ceea ce priveste vanatoarea de ursi si a decis sa aduca la cunostinta Comisiei Europene aceste fapte, cu atat mai mult cu cat Romania a semnat un acord international in ceea ce priveste speciile protejate.

De altfel, organizarea de vanatori pe teritoriul Romaniei (in special in Transilvania si Banat) este o activitate extrem de banoasa, ceea ce a determinat unele agentii de turism sa includa printre oferte si asemenea servicii. In plus, s-au creat agentii avizate de catre ministerul de resort, care se ocupa exclusiv cu oferirea acestui gen de servicii. Site-urile romanesti de profil afiseaza inclusiv preturile in euro pe care trebuie sa le plateasca un turist, pentru a putea vana in Romania. Astfel, in functie de marimea trofeului, un urs costa de la 3.750 euro la 8.250 de euro, iar o zi de vanatoare - 250 de euro. Daca animalul este numai ranit, vanatorul plateste oricum 1.000 de euro. Vanatorul strain, daca doreste, poate sa-si cumpere carnea animalului vanat cu un pret de aproximativ un euro pe kilogram.

Potrivit specialistilor citati de autorii site-ului www.GrandPredateurs.com, disparitia prin impuscare a ursilor din Carpati depaseste cu mult rata natalitatii in randul acestor animale (o ursoaica naste, in cel mai bun caz, unul sau doi pui, o data la trei ani). Pe site-ul amintit a fost postata o petitie pe care sunt invitati sa o semneze toti cei care acceseaza adresa, prin care se cere stoparea de urgenta a acestor practici. De altfel, Laszlo Szabo Szeley a declarat, pentru "Romania libera", ca, pana acum, a strans aproximativ 1.200 de semnaturi. El a precizat ca o petitie similara a fost trimisa presedintelui Ion Iliescu, primului ministru Adrian Nastase, ministrului Mediului, Ilie Sarbu si directorului Regiei Nationale a Padurilor "Romsilva", Ion Dumitru.

Un articol de Ovidiu Hategan