Cum vineaza barbatii de stat

 

Gelu Trandafir
Joi, 08 Ianuarie 2004

Afirmatii incendiare despre un subiect “secretizat”

Fundatia ecologista Aves, din Odorhei, a acuzat vinarea ilegala a ursului brun in Harghita, stire preluata de marile agentii de presa internationale. Presedintele Fundatiei, Laszlo Szabo-Szeley, sustine ca autoritatile mint cind spun ca in Romania traiesc 6.000 de ursi, in realitate acestia fiind doar 2.000-2.500. Cifrele ar fi umflate pentru a permite vinarea discretionara a animalului. In lumea civilizata, vinatoarea e pasiunea elitei. Poti afla multe despre o tara, despre traditii, despre cum e condusa, daca te interesezi cine, ce si cum vineaza in tara respectiva.

Nu este alarmist raportul dumneavoastra privind posibila disparitie partiala sau totala a ursului in urmatorii zece ani?
E real. Ma ocup de 30 de ani de studierea ursilor si stiu situatia exacta din teren.
Nu exagerati?
Nu, de ce sa exagerez?
E aceasta acuzatie, ca doriti sa creati o problema, sa primiti apoi finantare externa pentru rezolvarea ei...
Uitati-va cine m-a acuzat. Un angajat la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Brasov. Ce sa va spuna acest domn? Orice parere ar avea, el nu poate spune altceva decit ce-i spune politicul, deci sefii lui. Cum puteti crede ca el il poate jigni pe domnul Sirbu sau pe domnul Nastase care a declarat ca avem 6.000 de ursi in Romania?
Pai, nu-i adevarat?
Nu-i adevarat, e minciuna clara. Eu cred ca domnul prim-ministru isi va da seama ca este dus de nas exact ca Ceausescu. Structurile vinatoresti au ramas cele vechi. Si acuma ii baga in nas la domnul prim-ministru metodele folosite in epoca lui Ceausescu.
Problema sta in numaratoare. Spuneti ca nu sint 6.000, ca acelasi urs e numarat de mai multe ori.
Ei nu numara ursii in cartierele de iernare. Metodologia prevede clar unde se numara ursii, in cartierele de iernare, cind vin toamna tirziu spre iarna pentru hibernare si, pe urma, in primele zile ale primaverii, cind ies din birlog. Doar atunci se poate constata numarul exact.... Dar ursii au fost numarati vara, aiurea, cind se deplaseaza mult pentru hrana.
De ce sinteti asa sigur ca ei, padurarii, nu numara corect?
Domnule, eu ii cunosc. Ei nici nu stiu unde-i birlogul ursului. Ei cunosc un birlog-doua in padurea lor, dar eu cunosc si cite 17 birloguri in aceeasi padure, da' nu le spun. La fundatie sintem 35 de oameni, am fost tot timpul pe teren, la birloguri, la inceputul iernii asteia si nu am vazut nici o urma de padurar in zona.
Puteti verifica numaratoarea realizata de autoritati?
In mod normal fiecare padurar are o condica, dar e o secretomanie mostenita de pe vremea lui Ceau-sescu. Nu vedeti ca sint oamenii de 35 de ani in functii? Ii tin pe cei vechi in functii, caci ei stiu cum se minte. Au invatat reteta, au fost educati de partid, stiu cum se minte, stiu cum se tine spatele, nu sint baieti noi.
Ii acuzati ca vineaza ilegal in Harghita...
Animalele sint hranite cu cada-vre infestate si acest lucru este ilegal.
Aveti dovezi cind spuneti asta?
Tocmai i-a amendat Directia sanitar-veterinara cu 50 milioane lei... pe un tehnician de la RNP, pe un medic veterinar si pe presedintele asociatiei de vinatoare Tirnava Mare. Apoi, la vinarea la nada ar trebui pentru fiecare caz o aprobare a ministrului.
Ce-i vinarea la nada?
La hoit, dai animalelor mincare si ele vin. Nu e nici un risc pentru vinatori.
Adica?
Ei se baga intr-o casa de beton, spusa asa: “observator tip Harghita” , avind si un cod secret - 789, mostenit de la Securitate. E un geam de 15x20 cm si pe acolo trag. Vine ursul in bataia pustii, la 25-30 de metri, si-l impusca de acolo. Asta nu e vinatoare.
Dar ce e?
Macel. Sint lasi. La un animal trebuie sa-i dai o sansa. El se vineaza din observatoare deschise, ca sa-i dai sansa la animal sa te poata mirosi daca ai miscat sau ai fumat, de exemplu. Daca te simte animalul, nu mai vine. Asa nu te simte daca esti complet inchis. Si observatoarele astea sint construite de 30 de ani si au fost invatati ursii sa vina acolo.
Asa vineaza demnitarii Romaniei...
Asa vineaza, domnule, exact cum spuneti... demnitarii si cei cu bani ca un roman, un vinator de rind, nu are atitia bani sa deie pentru un urs. Au scos doar portretele lui Ceausescu din cabanele de vinatoare... Si stati putin, ca drumurile sint blocate cu bariere. Stiti cum ma apropii? Am o masina de teren si ma apropii in secret. De trei ori deja am fost  oprit cu arma in mina si sapte jandarmi de la brigada antitero au sarit pe mine ca m-am dus la o cabana de-a lui Ceausescu.
Dar ce se intimpla atunci, era un demnitar la vinatoare?
Nu, numai pentru faptul ca m-am dus acolo. Aceste lucruri sint considerate secrete de stat, foarte multi sefi vin aici si sa nu se afle. Eu nu pot sti niciodata cine e la vinatoare. Imi spun oamenii ca au urcat trei masini negre, dar nu stim cine sint inauntru.
Cind ati fost oprit ultima oara?
In octombrie, cind am verificat un hranitor pentru ursi si in noiembrie cind m-am apropiat de un observator construit pe vremea lui Ceausescu. E ca pe vremuri, cind toate drumurile erau blocate de Securitate. Nici nu aveai voie sa te uiti la ursi sau sa vorbesti de ursi. Am fotografiat trei ursi, a aflat Securitatea si mi-a facut perchezitie 24 de ore la domiciliu. Mi-a distrus filmele. Acum sint oprit de vinatori cu arma in mina. Ma pling la politie si nu se intimpla nimic.