Környezet - Védelemre szoruló medvék Romániában

Bukarest, 2004. január 8., csütörtök (MTI/AP) - A romániai hatóságok szándékosan téves információt közöltek a barnamedvék létszámáról, hogy a magasabb adat alapján több állatot lőhessenek ki, mint az a veszélyeztetett fajok esetében törvényes lenne - jelentette be egy romániai környezetvédő csoport.
A köztiszteletben álló, erdőgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó Aves alapítvány azzal a felhívással fordult Adrian Nastase miniszterelnökhöz, hogy számoltassa újra a barnamedve-populációt, és szigorúbban korlátozza vadászatukat, mert az országban élő medvéket a kipusztulás fenyegeti.
"Tíz éven belül csaknem teljesen eltűnhet a barnamedve a romániai havasokból, ha nem korlátozzák a medvevadászatot" - mondta el a hírügynökségnek a csoport vezetője, Szabó-Szeley László.
A miniszterelnöknek küldött jelentésben a csoport 2500-ra becsüli a Romániában élő medvék számát, ez az adat jóval alacsonyabb a hivatalosan megadott 6300-nál.
A mezőgazdasági minisztérium szóvivője, Gabriel Garban visszautasította a környezetvédők jelentését, és leszögezte: a kormány ragaszkodik a hivatalos becslés eredményéhez. "A jelentés valótlanságot állít, és részrehajló" - állította Garban, hozzátéve, hogy a környezetvédők legalább 4000 medvével azért nem számoltak, mert az állatok elszéledtek élőhelyükön, a Kárpátokban.
Szabó-Szeley és csoportja szerint a medvék létszáma legalább 60 százalékkal csökkent 1989 - Nicolae Ceausescu elfogásának és kivégzésének éve - óta. Abban az időben az ország erdeiben rengeteg medve és egyéb különböző vad élt, mivel a medvevadászat mindenki számára tiltott volt, kivéve Ceausescut és közeli munkatársait. Azóta viszont nagyon népszerű időtöltés, különösen az elit társaság körében.
A környezetvédők számításai a Hargita megyében 30 év alatt végzett méréseken alapulnak - közölte Szabó-Szeley László, akinek becslései szerint 1989-ben körülbelül 1180 barnamedve élt a Hargitán, míg számuk ma mindössze 260.
Garban állítása szerint a mezőgazdasági minisztérium az elmúlt évben 650 medve kilövésére adott engedélyt.
(Panoráma)