Bűnügyi feljelentés az erdészek ellen (2004-01-15)

KepFeltartóztatták a természetvédôk által kísért forgatócsoportot

Újabb incidens zavarta meg tegnap az udvarhelyszéki természetvédôk és erdészek, vadászok nem éppen felhôtlen viszonyát. A Zetelakához közeli Szurdok-erdôben, egy medvelestôl visszaúton felfegyverzett erdészek egy csoportja tartóztatta fel a Román Televíziónak az Aves Alapítvány által kalauzolt forgatócsoportját.

Az erdôôrök csupán jó félóra elteltével, sok vitázás után engedték útjára a csoportot, az alapítvány elnöke, Szeley-Szabó László pedig rögtön bűnügyi feljelentést tett a székelyudvarhelyi rendôrségen.
Az országos és a nemzetközi sajtót is megjárta már az Udvarhelyi Híradóban kirobbantott botrány a környéken elôforduló furcsa vadászati praktikákról, medveetetésekrôl. Ezek nyomán a Román Televízió Plus 2004 elnevezésű ankétműsorának szerkesztôi is érdeklôdést mutattak a téma iránt, s néhány napra Udvarhelyre érkezett egy forgatócsoport, amely tegnap látogatott el az Aves Alapítvány néhány tagjának kíséretében a Szurdok-erdôben található egyik medveleshez. Az incidens a visszaúton történt. "A filmezés után az egyik ottani vadôr gyorsan értesítette jelenlétünkrôl fônökeit, akik hamar kiérkeztek, s egy Daciával és egy Aróval elállták a fôút felé vezetô utat, s hátulról is érkezett egy Aro gépkocsi, így semerre sem tudtunk menni. Kilenc-tízen voltak, erdészruhában, köztük az ottani fônök is, de csak egy mutatkozott be, egy Birtalan nevű, aki azzal indokolta, hogy nem enged tovább, hogy nincs jogunk az erdei utat használni" - mesélte a történteket Gabriel Geamănu, a közszolgálati televízió műsorának produkciós vezetôje, hozzátéve: tudomása szerint az erdei út állami tulajdon, nem magánterület. Több mint félórát tartott a vita, a tévésektôl az erdészek a kamerában található kazettát is elkérték, ezek azonban nem szolgáltatták ki nekik. Miközben az operatôr végigfilmezte az eseményeket, Geamănu felhívta Ioan Negruęa megyei és Ioan Crăciunaę udvarhelyi rendôrparancsnokot, s értesülve, hogy a rendôrök is a helyszín felé tartanak, az erdészek elengedték a fogva tartottakat. "Megbüntettek volna, de nem volt náluk még típusnyomtatvány sem, filctollal aláhúzogatott hivatalos közlönnyel próbálták bizonyítani, hogy törvényt sértettünk volna, amit én nem fogadok el. Azonkívül, hogy hosszú percekig fogva tartottak, mesterségem gyakorlásában is akadályoztak, ami nagyon súlyos dolog, annál is inkább, mert egy közszolgálati, közpénzekbôl fizetett televízió képviselôje vagyok" - mondta a televíziós szakember, aki kalandja után Szeley-Szabó Lászlóval, az Aves Alapítvány elnökével együtt bűnügyi feljelentést tett a székelyudvarhelyi rendôrségen, s reméli, az egyenruhások csakhamar eredményre jutnak, már csak azért is, hogy a továbbiakban ne fordulhassanak elô hasonló esetek.
Ioan Crăciunaę városi rendôrparancsnoktól megtudtuk: a kivizsgálás során kell kiderülnie, valamelyik fél követett-e el törvénysértést. A feltartóztatás ténye, mivel az erdészeknek joguk van erre, önmagában még nem számíthat bűncselekménynek. A történtekrôl készült riportfilmet Geamănu közlése szerint jövô szerdán, a 20.30-kor kezdôdô ankétműsor keretében fogja sugározni a Román Televízió 1-es csatornája.

Rédai Attila