Mi madarászok mindnyájan el vagyunk kápráztatva a kínálaton szerplő madarásztúrák növekvő választékától. Manapság a világ szinte minden tája le van már fedve. Egyébkényt mindnyájan meg vagyunk győződve (mivel kezdetben mi is csak farmokra jártunk) hogy az ökoturizmus JÓ DOLOG. És elvileg a túraszervező cégek legfőbb érdeke, hogy olyan helyeken fejlesszék ki, ahol a természetei értékek még többé-kevésbé érintetlen formában megvannak.

Túrákat szervezni a nyugati világban, ahol már több évszázada rendszeresen irtottuk és irtjuk a flórát, faunát és környezetet, számunkra nem vonzó. Egyébként az öko- vagy zöldturizmust, amit olyan lelkesen ajánlunk a harmadik világbeli országoknak, jobb lenne nálunk propagálni, hogy megmentsük azt a kevés természeti gyöngyszemet, ami még a miénk. Majdnem minden alulfejlett országban a helyi turisztikai cégeket környezetvédők működtetik, akik számára ez az egyetlen lehetőség, hogy előteremtsék a védelmi programok finanszírozásához szükséges pénzt. Ebből kevés jut maguknak a szervezőknek a zsebébe. Ez különösen érvényes a kelet-európai országokra, amelyek valóságos háborút vívtak a totalitárius rendszerek idején a növény- és állatvilág, az élőhelyek megvédéséért. Természetesen a külföldi természetvédelmi turisztikai cégeknek túrákat kell szervezniük mindezekbe az országokba. De én azt gondolom, hogy ebben az ágazatban inkább erkölcsi elégtételre kell számítani, ami tőlünk függ és számunkra hasznosabb. Ennek a témának minden ágát-bogát lehet hogy jobban megtárgyalják más fórumokon, de az etikus ökoturizmus alapszabályai közööt ott szeretném látni ezt az elvet: „Magad után csak lábnyomokat … és dollárokat hagyj, ne vigyél el csak fényképeket és egy tisztességes profitot.” Ez azt jelenti, hogy amennyire lehet, vedd igénybe a helyi idegenvezetőket és forrásokat és tartsd tiszteletben a helyi törvényeket és szokásokat. Biztos vagyok, hogy a legtöbb cég elfogadja ezeket az elveket. Az sem becsületes, hogy valaki rágalmazza a helyi szervezeteket és magánszemélyeket vagy bírálja őket a tények teljes ismerete nélkül. Remélem ez az eset nem túl gyakran fordul elő.

A romániai AVES természetvédő alapítványt, amely madármegfigyelő túrákat szervez, hogy pénzelni tudja madár- és emlősállatvédő tevékenységét, támadták azért, hogy mértéken felül eltúlozta a kihalás szélén álló barnamedve-állomány vadászatának kérdését. De meglehet, hogy Laszlo Szabo-Szeley, az AVES elnöke és természetfotós jobban ismeri a helyzetet. Ő évek óta alaposan és részletesen tanulmányozta a kérdést (még illegalitásban is a diktátor Ceauşescu idejében) és több mint 2000 Ursus arctos arctos-t „lőtt” eddig a fényképezőgépével. Colin Shaw brit üzletember, aki egy úgynevezett „ökoturizmust népszerűsítő és Romániában vadakat tanulmányozó” ügynökséget működtet, azt állította, hogy a medvék számának csökkenése nem volt „annyira drámiai”, mint ahogy az AVES állítja. „Semmiképpen sem beszélhetünk mészárlásról. A probléma valós, de azt gyanítom, hogy az AVES ezt inkábba saját külföldi népszerűsítése érdelében használja ki”, mondta Mr. Colin Shaw. Én nem tudom, hogy ez úr kicsoda, és nem szeretnék előítéleteket táplálni senkivel szemben anélkül, hogy alaposan ismerném a tényeket. Megtörténhet, hogy valaki kioktat engem. A nagy-britanniai és más nyugati országokból érkező, nagyvadra menő vadászok kiirtással fenyegetik Romániában a barnamedvét, ahol – Oroszországot kivéve – Európa legnagyobb állománya él, figyelmeztetett egy helyi környezetvédő szervezet. Ezek a vadászok a volt kommunista diktátor, Nicolae Ceauşescu véres lába nyomában járnak, aki fűtött leshelyen várta, hogy puskája elő tereljék a medvéket. Ennek ellenére a medvék száma 1990-ben, rögtön a diktátor bukása után, megközelítette a 8.000-et, mert rajta kívül Romániában senkinek sem volt szabad medvére vadászni. Jelen pillanatban nem állnak a rendelkezésemre a külföldi vadászok által lepusztított madarak vagy emlősök számára vonatkozó adatok vagy részletek, de éppen most dolgozom ezen. A történetet valamivel részletesebben az Independent is (http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=480026) megírta. Nagyon hálás lennék ha valaki több adalékkal, bírálattal vagy más módon segítene. Az a véleményem, hogy az ökoturizmus témája még sokáig heves vitákra fog alkalmat adni a természetbarátok és környezetvédők berkeiben, most és a jövőben egyaránt.

 

David Conlin Proact, aki a madarak és élőhelyeik érdekében kampányol … az összefogás nem kerül semmibe – a semittevés a madarak életébe kerül!

Elérhető a < www.proactcampaigns.net/team  címen – madarászok lobbyjának internetes lobbi-fórum madarászokról – madarászoknak.