Verheugen, cu ochii pe ursul brun

Gelu Trandafir
Joi, 12 Februarie 2004

Guenther Verheugen isi exprima “ingrijorarea” privind cele semnalate de o fundatie ecologista care acuzase “masacrarea” ursului in Harghita, in timp ce autoritatile sustineau ca vinarea ursului e legala si chiar necesara. Comisarul pentru extindere va cere autoritatilor romane sa clarifice cum de ursul brun e vinat, desi e declarat prin lege “specie strict protejata”.

Guenther Verheugen a raspuns memoriului Fundatiei Aves, care sustinea ca ursul brun e “macelarit”, in pofida conventiilor internationale semnate de Romania (cea de la Berna interzice vinarea ursului brun) si chiar a legislatiei romane. Comisarul pentru extindere aminteste de directiva europeana privind conservarea faunei. Comisia Europeana, scrie Guenther Verheugen, asteapta ca Romania “sa transpuna aceasta directiva in legislatia sa nationala. In aceasta privinta sintem informati ca Legea 462/2001 interzice toate formele deliberate de capturare sau ucidere a speciilor cuprinse in lista din Anexa IV a directivei sus-mentionate, lista care include si Ursus arctos (n.r. - ursul brun). De aceea sint ingrijorat ca, potrivit informatiilor continute in scrisoarea dumneavoastra, sint inca eliberate permise de vinatoare pentru speciile care ar trebui strict protejate”, sustine Guenther Verheugen.

Legea si exceptiile de la lege

Comisarul european invoca Legea 462/2001 care, intr-adevar, interzice vinarea speciilor ce “necesita o protectie stricta”, intre acestea fiind si ursul brun. Doua articole mai jos insa, dupa cel cu interzicerea, sint prevazute si derogarile la indemina autoritatilor centrale. Se arata ca si animalele “strict protejate” pot fi vinate pentru “prevenirea producerii unor prejudicii” ori in “interesul securitatii publice”. Iar exceptia poate deveni usor regula in Romania, sustine presedintele fundatiei din Odorheiu Secuiesc, Laszlo Szekey-Szabo. Legea ar fi interpretata de deciziile ministrului agriculturii, vinator nefericit, dar pasionat. “Fac acest lucru ca sa nu se observe in Europa. Spun ca se vineaza doar unii ursi care ataca oamenii sau sint periculosi pentru animale, nu spun ca s-au exterminat masculii dominanti. Nu spun ca ursii sint vinati din observatoare inchise, din beton, ca sint momiti cu hoituri, ca asa vineaza barosanii, altfel nu au curajul”, sustine Laszlo Szekey-Szabo.

Ursii Harghitei au “emigrat”

Pe de alta parte, autoritatile, primul-ministru si vinatorii sustin ca numarul de ursi este suficient pentru asigurarea conservarii speciei. Vinarea ursului brun a fost chiar necesara dupa 1989, deoarece salbaticiunile, protejate pentru a fi ucise de Ceausescu, se inmultisera peste masura.
La inceputul anului, dupa ce au analizat memoriul Fundatiei Aves, Ministerul Agriculturii, Asociatia Vinatorilor, Regia Padurilor, Institutul de Cercetari Silvice si Facultatea de silvicultura din Brasov spuneau ca fundatia de “amatori” face “afirmatii incorecte”. “Managementul populatiei de urs brun din Romania a fost, pina acum, cel mai adecvat din lume, nu numai din Europa”, se arata in raspunsul dat de institutiile sus-mentionate. Ele puneau situatia micsorarii populatiei de ursi din Harghita pe seama “deranjului fara precedent” provocat de retrocedarea padurilor Harghitei catre micii proprietari si doboriturile de vint din zona. Autoritatile explicau ca ursii din Harghita au “emigrat spre locuri mai linistite” si incheiau cu un indemn: “Important ar fi ca aceia care ne cearta si ne dau sfaturi acum, la indemnul unor ignoranti in materie, sa incerce sa faca ceva concret pentru reintroducerea ursului in toate habitatele adecvate din tarile lor si din Europa ori sa sustina material eforturile gestionarilor fondurilor de vinatoare din Romania, indreptate spre conservarea populatiei de ursi bruni din  tara si a habitatelor acestora”.
Guenther Verheugen il asigura pe presedintele Fundatiei ecologiste Aves de “intentia Comisiei Europene de a cere lamuriri din partea autoritatilor romane in aceasta privinta cu prima ocazie ce se va oferi”.
Pe vremea lui Ceausescu, ursii s-au inmultit peste masura. Dupa '89, vinarea ursului s-a “democratizat” si au inceput sa traga si odraslele nomenclaturii, si noii oameni de afaceri. Fundatia Aves sustine ca, in acest ritm, “in urmatorul deceniu ne putem astepta la disparitia partiala sau totala a speciei din Carpatii Romaniei”. Autoritatile spun ca astfel de informatii sint alarmiste si “incorecte”.