Kipusztulnak a medvék az erdélyi havasokban?

2004. január 8., csütörtök 12:25

303 olvasás

 

Kipusztulás fenyegeti a barnamedvéket Romániában - állítja egy helyi környezetvédelmi csoport.

 

Az Aves alapítvány szerint a hatóságok állítólag manipulálják a mackók létszámáról szóló jelentéseket, így több állat kilövését lehet engedélyezni. A szervezet szerint, ha az amúgy is veszélyeztetett medvék ügyében nem történik változás, tíz év múlva nem lesz belőlük egyetlen példány sem a romániai havasokban.

 

 

Fogyóban a barnamedve a Kárpátokban

2004. február 29., vasárnap 1:17

209 olvasás

 

A román sajtóban néhány héttel ezelőtt nagy port vert fel az a hír, hogy az országban az utóbbi években drasztikusan csökkent a Kárpátokban a barnamedvék száma. Egy évtized alatt a 8000 mackóból mindössze 5000 maradt életben.

 

A nagyvadakat pénzes, Nyugatról jött vadászok lövik ki, akik akár 7-8 ezer eurót is hajlandóak fizetni a trófeáért. A szakemberek szerint a vadásztársaságok hamis adatokat jelentenek be a medvékről, mégpedig azért, hogy nagyobb kilövési keretet kapjanak.

 

Magyar Rádió

 

Esztelenül irtják a hargitai medvéket

2004. március 3., szerda 13:03

624 olvasás

 

A Szentírásból és a keresztény imákból valahogy kimaradtak az állatok, pedig néha értük is kellene fohászkodnunk. A kárpáti barnamedvék védelmében emel szót a nemrégiben megjelent szép kiadású, gyönyörű fotókkal illusztrált könyv, a Medvéskönyv.

 

- A Hargita-hegységben él a világ legsűrűbb medveállománya, sajnos ezt a székelyföldi medvepopulációt a 90-es évek után majdnem kiirtották. Számuk drasztikusan csökken, 1185 példányt számoltak 1989 végén, most pedig 250-260 medve él csak a Hargitán – közölte Szelei Szabó László, a könyv szerzője. Rengeteg fotót és megfigyelést készítettem a medvékről, harminc éve tanulmányozom a Hargita-hegységben élő populációt. Ez a faj védelmet érdemel, hiszen nélkülük üres lenne a hargitai fenyves.

- Ebben a könyvében ugyanúgy szól a vadászokhoz, mint az egyszerű természetbaráthoz vagy a vidék lakosához. Ki veszélyezteti ennek a populációnak a létét?

- A medvéket a felelőtlen gyilkos vadászat veszélyezteti. A medvék esztelen gyilkolását és kiirtást Ceausescu egykori fővadásza, egy Csíkszeredában élő erdészmérnök vitte véghez az 1970-es évek elején. Ceausescu számára egy gyilkos módszert dolgozott ki, amivel könnyedén, veszélytelenül lepuffantathatja a medvéket. Betonból leseket épített, amely elé dögöket, elhullott háziállatok tetemeit hurcolták ki, és mikor rákaptak a medvék, innen lőtték meg őket. Ez etikátlan, a vadászok nagy része ezt a módszer elítéli. A forradalom után rengeteg újgazdag emberből lett vadász és manapság olyan emberek vadásznak Erdélyben, akik a politikai elit kiváltságának tartják a vadászatot.

- Mennyi egy medvének a kilövési ára, díja?

- 7 ezer euró, de nem mondanám ezt drágának. Ezt a 7 ezer eurót zsebre vágják a vadásztársulatok, a medvék védelmére semmit nem fordítanak.

- Mennyi az eszmei értéke egy medvének?

- Nincs eszmei értéke, tehát csak a kilövési árát mondhatom eszmei érték helyett. Ha valaki orvvadászik, vagy törvénytelenül ejt el egy medvét, akkor a kilövési árat kell megfizetnie. De ilyen eset még nem fordult elő, 1990 óta orvvadászt nem kaptak el, pedig a Hargita-hegységben kb. 300-400 medve tűnt el nyomtalanul, amit orvvadászok lőttek ki.

- Ön döbbenetes adatokat közöl a medvékről és az orvvadászatról. Gondolom nem vészharang kongatás az, hogy pár év múlva ilyen módszerekkel kipusztul ez az állat. A természetvédők mennyire állnak az ön harca mellé?

- Sajnos más természetvédelmi egyesületek vagy alapítványok nem mernek a medvevédelmi harcba bekapcsolódni, mert a román kormány részéről nagyon-nagy a nyomás, hiszen törvénytelenül vadásszák Romániában a medvét. Ugyanis Románia aláírta a berni konvenciót, amely szigorúan tiltja, és szigorúan védett fajnak nyilvánította a kárpáti barnamedvét, az ursus artus artot.

- Ennek ellenére óriási keretet hagytak jóvá idénre is kilövésre.

- A buktató itt van, a kilövési keret megállapításánál. Az állami erdészetek, sőt más vadásztársulatok is túlbecsülik a medvék számát, ötszörösét jelentik le a meglévő populációnak, ezért túlzottan magas kilövési keretet hagynak jóvá, és ezért gyilkolták le a zömét a hargitai medveállománynak.

- Az AVES Alapítvány, amelynek ön elnöke is levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez és hasonlóképpen az Európai Unió képviselőjéhez is. Mi a válasz?

- A válasz a mezőgazdasági minisztérium részéről úgymond még várat magára, nem hajlandók válaszolni. Viszont az Európai Unió részéről választ kaptam, hogy elfogadták a beadványomat, a petíciómat és személyesen Günter Verhaugen úr biztosított arról, hogy felelősségre vonja a román kormányt a természeti értékek esztelen legyilkolása miatt. A medvés harc nagyon leköt, mert tulajdonképpen itt a román kormányt kell megpadlóznom, hogy ismerjék be, törvénytelen a medvék vadászata és állítsák le a medvék vadászatát azonnal, hiszen ha így folytatják, egy-két éven belül lefejezik a romániai, sőt a székelyföldi medveállományt.

- Valóban akkora a vész, hogy egy-két évet ad a medvéknek?

- Idén Romániában 658 medve kilövését hagyta jóvá Sorbu miniszter, Hargita megyében, pedig 74 medve kilövését. Most képzeljék el, ha 250-es populációból 74-et az idén kilőnek, akkor mi marad? Két-három éven belül összeroppan a populáció és nem lesz életképes.

 

 

Megszámlálják a medvéket a Kárpátokban

Elhangzott 2005. január 19-én

2005. január 23., vasárnap 17:47

 

Kipusztulás fenyegeti a kárpáti barnamedvét, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány régóta tiltakozik az állatok mértéktelen vadászati ellen. Szavuk most eljutott az európai fórumokhoz, így az új román erdőgazdálkodási miniszter is állásfoglalásra kényszerült. A napokban elrendelte, hogy meg kell számolni a medvéket.

 

A napokban kirobbant újabb konfliktus azután történt, hogy az Unió szaktestülete, magyarországi kérésre december 13-én megtiltotta a medvetrófeák romániai bevitelét az Unió országaiba, és a romániai exportot engedélyező hazai hatóság megtiltotta a kivitelt. A sepsiszentgyörgyi Abies Hunting külföldieket vadásztató cég, ahogy Sárkány Árpád igazgató közölte, azt kérte az újonnan kinevezett minisztertől, hogy a tilalom ellenére engedélyezzék a már kifizetett trófeák kivitelét. Összesen ötven tavaly kilőtt medvéről van szó, nyolcezer eurót érő trófeáról.

A sepsiszentgyörgyi cég szerint, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány téves számadatok alapján indította el ezt az intézkedés-sorozatot, előbb Magyarországon, majd Európában. Szerintük valós adatokat az évtizedek működő Erdészeti és Vadászati Kutatóintézet szolgáltat, amely a medvék számát még mindig hatezerre becsüli a Kárpátok romániai részén, amit igazol a rengeteg vadkár, a Brassó közeli medvepopuláció elszaporodása, a rengeteg ezzel kapcsolatos lakossági panasz és parlamenti interpelláció.

Szeley-Szabó László, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány elnöke ezzel szemben fenntartja, hogy vészesen lecsökkent 1990 után a medveállomány, számuk 15 ezerrel csökkent, ma kétezer egyedre becsülhető a medveállomány nagysága. Jellemző, hogy Hargita megyében, ahol 1185 medve élt a nyolcvanas évek végén, a számuk alig éri el a kettőszázötvenet. Szeley-Szabó László szerint, ha az eddigi évek gyakorlata nem szűnik meg, néhány év alatt kihal a kárpáti barnamedve, hiszen a trófeáknak szánt példányok a legértékesebbek.

A román mezőgazdasági és erdőgazdálkodási miniszter ezután tanácskozásra hivatta a kérdésben érintetteket, és bizottság felállítását javasolta, amelyben szakemberek és állatvédők egyaránt képviseltetik magukat. A bizottság feladata megszámolni a medvéket. Határidőről ugyan nem esett szó, de tény: az Unió szaktestülete március 15-ig adott haladékot Romániának. ameddig köteles valós adatokat közölni a medveállományról.