SEMINAR Mai multe ONG-uri atrag atentia asupra faptului ca autoritatile prezinta cifre umflate cu privire la numarul de animale protejate

Ursul brun, mai mult in acte decat in paduri

Dupa prezentarea situatiei dramatice in care se afla caprele negre in tara noastra, specie ce risca sa dispara complet din muntii nostri daca autoritatile nu iau masuri in acest sens, reprezentantii societatii civile au atras, ieri, atentia asupra pericolului in care se afla o alta specie protejata de lege, ursul brun. In cadrul simpozionului „Ursul brun - situatia actuala si perspective in Romania“, reprezentantii mai multor ONG-uri au contestat cifrele prezentate de conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale cu privire la numarul de ursi bruni din tara noastra. Astfel, potrivit spuselor secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Adam Craciunescu, in tara noastra ar exista, in prezent, nu mai putin de 6280 de ursi bruni, fata de un optim calculat de numai 4162 de ursi. Cu alte cuvinte, fondul cinegetic al tarii noastre in ceea ce priveste numarul de ursi sta mai mult decat bine. Tocmai de aceea, cota aprobata de vanatoare, adica numarul maxim de ursi ce poate fi vanat intr-un sezon, este destul de mare, 658 pentru anul 2003, in continua crestere de cativa ani incoace.

Pe de alta parte, cifrele prezentate de autoritati au fost contestate chiar si de reprezentantii Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, cei care, teoretic, ar avea interesul ca numarul de ursi vanati sa fie cat mai mare, spunand ca aceasta cota aprobata de autoritati e mult prea mare. Aproape toti reprezentantii ONG-urilor prezenti la seminar sustin ca autoritatile aproba aceste cote doar din interes economic si pentru ca datele oficiale cu privire la numarul de ursi sunt de doua-trei ori mai mari decat cele reale. „Din calculele noastre, in prezent, mai sunt 2500-2700 de ursi in toata tara“, a declarat Laszlo Szabo Szeley, presedintele Fundatiei AVES, initiatoare si sustinatoare a campaniei „Save the Carpatian Brown Bear“ („Salvati ursul brun carpatin“).

Nicolae Daramus, reprezentantul Societatii Nordice de Ecologie Tua Res „Sentra“, a atras si el atentia asupra faptului ca datele oficiale cu privire la numarul de ursi sunt exagerate si ca autorizatiile se dau in functie de numarul de contracte semnate cu strainii care vin sa vaneze. „Am gasit, la un moment dat, o aprobare pentru vanarea a doi ursi de catre straini, intr-o zona pe care, din intamplare, o cunosteam foarte bine. Acolo, nu sunt decat doi-trei ursi cu totul, dar, daca s-a dat aprobare pentru cele doua animale, inseamna ca s-a raportat ca in zona respectiva ar fi cel putin 20 de ursi“, a exemplificat Nicolae Daramus. De asemenea, s-a atras atentia si asupra tehnicilor vanatoresti folosite, care nu dau ursului nici o sansa de scapare, in conditiile in care acest animal este o specie strict protejata atat prin Conventia de la Berna, cat si prin Legea 462/2001.