Az EU-s vadászok kiirthatják az összes romániai barnamedvét

Az utóbbi tíz évben felére csökkent a romániai barnamedvék száma. A korábban nyolcezres állomány drasztikus csökkenésének oka a vadászturizmusban kereshető. A szakemberek szerint a vadásztársaságok hamis adatokat jelentenek azért, hogy nagyobb kilövést engedélyezzenek számukra. A pénzes vadászok egy–egy alkalommal akár nyolcezer eurót is kifizetnek a vadásztársulatoknak vadászatért, vadlesért, "nemes" trófeáért. Nagy autókkal mennek, trófeákkal térnek haza. Az állatok száma Romániában is egyre csak csökken.

Farkasvadászat utáni csendélet - forrás: Orpheus

 

Az erdélyi átlagember zsebéhez borsos, de a nyugati "elit" számára elfogadható árért ajánlanak a Románinai vadásztársaságok, utazásszervezők egy–egy vadászkalandot. A kárpáti barnamedvéért, gímszarvasbikáért, őzbakért, kocáért, malacért, siketfajdért, farkasért, rókáért, vadmacskáért, hiúzért más–más árat kell fizetni.

Mód van "csak" lesni is. Külön kell fizetni a kilövésért, a sebzésért is. A szervezett vadászatokon a préda elhibázásának külön költségtétele van. A trófeáért grammra pontosan kell fizetni. Az érkező vendégek szabadon bérelhetnek fegyvert, és szükség esetén euróban számolják a töltényt is. Az egyes állatok vadászati idénye különböző, egész évben van lehetőség valamelyik állatfaj kilövésére, illetve vadászturizmusra.


Felére csökkent a medveállomány

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a következő évtizedben a vadgazdaságoknak köszönhetően a Kárpátokból teljesen kiveszhet a barnamedve, mivel csak az utóbbi három-négy évben 60%-át kilőtték.

A romániai medveállomány 1989-ben nyolcezer feletti volt, addig 1997-re számuk 5300-ra csökkent. Hargita megyében a mutatók még aggasztóbbak. Itt a medvék háromnegyede tűnt el nyomtalanul. A hatalmas veszteségért az erdészeti igazgatóságok, és a vadásztársaságok tehetők felelőssé. A fogyatkozás okai az illegális vadászatok mellett az aránytalanul magas kilövési keret.

 

Unokáink sem fogják látni? - forrás: Orpheus

Megesett, hogy a medvéket illegálisan, tavasszal, barlangokban lövik ki, amikor a bocsok benn tartózkodnak. Az sem ritka, hogy a kilövésre szánt állatokat fertőző döghússal csalogatják puskavégre. Van, hogy fára ló vagy tehéntetemeket akasztanak. Így olcsóbb a csali…

A kilövési kereteket Romániában a Mezőgazdasági, Erdészeti, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium íróasztal mögül, rendeletben határozza meg. A rendelet része, hogy tízből maximum egyet lehet kilőni. A medvék megszámlálása a vadőrök dolga, akik a valóságosnál lényegesen nagyobb számadatot közölnek.

A vadásztársulatok önfenntartóak, állami támogatást nem kapnak, megélhetésükhöz nélkülözhetetlen, hogy jómódú európaiak számára szervezett vadász-turista programok révén bevételeket szerezzenek. Ez az állatok kiirtásával, a természet lerombolásával jár.
Világunkat Mi magunk alakítjuk!

Seres Zoltán
Orpheus Állatvédő Egyesület
(Háttér: Aves Alapítvány - Románia)
www.zug.hu, www.gyepmester.hu
info: 20/99-59-409