Újabb vérengzés ellen tiltakozik az Aves (2004-10-12)

Az élôvilág ellen elkövetett újabb merénylet ellen tiltakozik a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány. Az elmúlt hétvégén a spanyol király részvételével szerveztek vadászatot Háromszéken, amelynek keretében kilenc barnamedvét gyilkoltak le és másik kettôt megsebesítettek.
Az Aves Alapítványhoz közeli forrásokra hivatkozva a tiltakozásban a civil szervezet képviselôi leírják, hogy október 9-én Barót és Ojtoz környékén a sepsiszentgyörgyi ABIES Hunting Kft. szervezett meg egy vadászatot I. Juan Carlos spanyol király számára. A hajtóvadászat az Aves szerint mintegy 40.000 hektáros területen zajlott le, több mint százszor sütötték el a puskákat, s megöltek kilenc barnamedvét, köztük egy vemhes anyamedvét, egy farkast – a Genfi Egyezmény által védett fajokat –, valamint három vadkant is. A vadászatban megsérült még két további barnamedve. A Mediafax értesülése szerint a király maga egy medvét és egy farkast ejtett el.
Az Aves Alapítvány tiltakozást fogalmazott meg a történtek kapcsán, úgy vélve, hasonló hajtóvadászatokat, illetve, ahogy ôk fogalmaztak, „vérengzéseket" csupán Nicolae Ceausescu számára szerveztek 1989 elôtt éppen Háromszéken, az ABIES Hunting Kft. tulajdonosának, ifj. Sárkány Árpád apja, Sárkány Árpád vezetésével, az állami erdészet keretében. „S ahogy a király örökölte Spanyolország trónját, úgy örökölte Sárkány Árpád báró apáról fiúra az állami erdészet keretében a vadászat-szervezési jogot az erdészet összes romániai területén. Az erdészet kilövési kvótáinak többségét, mintegy nyolcvan százalékot az ABIES Huntingnak továbbítanak, ez a cég abszolút monopóliumot gyakorol a medvevadászat tekintetében az ország erdeiben. Az 1990–2004 közötti periódusban az ABIES Hunting által szervezett vadászati partikon 1180 barnamedvét végeztek ki" – áll a tiltakozásban. Az Aves, mint írják, azért emelte fel szavát, mert erkölcstelennek és a vadászat etikájával összeférhetetlennek találják, hogy valaki egyetlen vadászaton egynél több medvét lôjön ki, holott ezt a román törvények nem tiltják. Az alapítvány e legutóbbi esetet a romániai élôvilág elleni merényletnek tartja. A tiltakozásra tegnap a román National Geographic fôszerkesztôje, Cristian Lascu is válaszolt az Avesnak, egyetértve az udvarhelyiek által megfogalmazottakkal, támogatásáról biztosítva ôket, s felkérte a szervezetet, küldjön egy írást a folyóiratnak a kárpáti barnamedvék sorsáról.

Rédai Attila