UE ne refuză ursul

Tiberiu Lovin, Oana Popescu

 

Întrunit săptămîna trecută la Bruxelles, Scientific Review Group (SRG), organism specializat al UE, a adoptat o rezoluție severă pentru statul român: interzicerea importului de trofee de urs din România în UE. Votul a fost dat în unanimitate de țările membre. Interdicția va fi ridicată dacă Guvernul român demonstrează că populația de urs brun este destul de numeroasă și protejată conform normelor legale. Pînă acum, autoritățile române nu au putut convinge UE de acest lucru, iar oficialii europeni susțin că au motive întemeiate să creadă că se vînează mult mai mulți urși decît ar fi legal, iar populația scade îngrijorător.

Salvați ursul brun carpatin

Președintele Fundației AVES, Laszlo Szabo, a fost primul care a aflat de rezoluția SRG. El prezentase deja rapoarte alarmante privind situația populației de urși din România și declanșase campania internațional㠄Salvați ursul brun carpatin“. „Nu am fost luat în seamă de autoritățile române, de la ministere pînă la primul vînător al țării, premierul Adrian Năstase. Atunci am trimis raportul la foruri internaționale, printre care și la CITES, organismul ce supraveghează comerțul cu animale protejate, astfel încît acesta să nu amenințe supraviețuirea speciilor“, ne-a declarat președintele AVES. Szabo spune că în România cota de vînătoare este mult prea mare față de numărul de exemplare rămase.

UE cere stoparea vînătorii excesive

Șefa Biroului CITES din Ungaria, Katalina Rodicsi, ne-a declarat că, în afară de rapoartele ONG-urilor, a existat și o reacție la numărul mare de trofee ce vin din România. „Am observat o creștere de-a lungul anilor. Singurele date pe care le-am văzut au fost cele de la asociațiile pentru protecția animalelor, iar ele arată că numărul exemplarelor vînate este alarmant. Așteptăm ca Guvernul României să contrazică aceste informații sau să ia măsuri pentru stoparea vînătorii excesive“, ne-a mai spus Katalina Rodicsi.

Același lucru a fost confirmat de Tony Carritt, de la Direcția Generală de Mediu din cadrul UE de la Bruxelles. „O firmă din România a cerut autorizație pentru a exporta un număr mare de trofee de urs în Ungaria. Asta i-ar fi permis accesul pe piața UE. Ungaria a respins cererea, iar restul statelor au susținut decizia Budapestei, pentru că statutul speciei în România este in- cert. Am luat această măsură de precauție, iar efectul rezoluției este imediat. SRG se va mai întruni pe 15 martie, iar în această perioadă România trebuie să respecte decizia. Dacă autoritățile ne vor convinge că ursul brun este protejat și se respectă normele legale de vînătoare, vom putea ridica interdicția și mai devreme“, ne-a declarat Carritt.

Autoritățile române nu știu încă nimic despre rezoluția UE. De la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, șeful Biroului de presă, Silviu Molnar, ne-a spus că deocamdată nu a fost primit nici un document oficial, iar de la Ministerul Mediului am primit același răspuns din partea secretarului de stat Ioan Jelev.

În 15 ani au dispărut 6.000 de urși

Conform raportului SRG, în 1989 populația de urși era de 7.780 de exemplare, iar acum a ajuns la puțin peste 2.000. Ca exemplu de masacru a fost dat județul Harghita, unde în 1989 erau 1.185 de exemplare, iar acum abia au putut fi numărați 250 de urși bruni. În anul 2000, pe piața UE au fost exportate 150 de trofee, pentru ca în 2003 să fie scoase pe piața UE 210. În ceea ce privește carnea de urs exportată, în 2000 s-au comercializat 15.000 kg de carne de urs, iar în 2003 - 25.000 kg.

Cifre incerte privind șeptelul de urși

Pentru sezonul de vînătoare 2003-2004 s-a aprobat o cotă de 658 de urși bruni, cu 100 de exemplare mai mult față de 2001. Ministerul Agriculturii se justifică cu cifre privind populația de urși, de 3 ori mai mare decît în datele AVES. UE a considerat însă că fundația are dreptate în legătură cu cifrele, așa că a stopat exportul de trofee din România.