Vinatorul Nastase, urecheat pentru ursii bruni

 

Radu Busneag
Sambata, 01 Mai 2004

“Numarul ursilor bruni a scazut cu 60 la suta in ultimii trei ani”

Masacrarea ursilor din Carpati a ajuns si la urechile presedintelui francez Jacques Chirac. Cu prilejul vizitei la Paris a premierului Adrian Nastase, Chirac i-a reprosat faptul ca in Romania se dezvolta “turismul de vinatoare” care pune in pericol “conservarea speciilor” amenintate si mai ales ursii. Potrivit agentiilor internationale de presa, intrevederea la care au participat presedintele Chirac si premierul Nastase la Palatul Elysee era dedicata, initial, “perspectivelor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in 2007”. Dar, in loc de discutii despre integrare europeana, Nastase a avut parte de critici virulente pe tema vinatorii necontrolate de ursi si lupi din Romania, patronata chiar de el. Reprosurile au venit atit din partea presedintelui Chirac, cit si a premierului Jean Pierre Raffarin. (Radu Busneag)

Potrivit agentiei France Presse, cele 30 de minute dedicate de Chirac lui Nastase au fost, in mare parte, folosite de presedintele francez pentru a-si exprima nemultumirea fata de masacrarea faunei protejate din Romania de catre vinatorii patronati tocmai de seful guvernului de la Bucuresti.  Associated Press scrie si ea despre intrevederile lui Nastase de la Paris si despre criticile pe care acesta le-a primit din partea lui Chirac si Raffarin. Reactia celor doi este, in mare parte, urmarea unei campanii intense derulate in ultimele zile de fundatia celebrei actrite franceze Brigitte Bardot. La aceasta se adauga si criticile formulate, la inceputul anului, de comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, care si-a exprimat si el ingrijorarea fata de “masacrarea ursilor bruni din Romania”, in conditiile in care specia respectiva este declarata prin lege “strict protejata”.
Potrivit Agentiei France Presse, “presedintele Jacques Chirac i-a impartasit, vineri, premierului roman Adrian Nastase “ingrijorarea sa in ce priveste conservarea  speciilor”, in special a ursilor, amenintati de dezvoltarea turismului de vinatoare, a anuntat presedintia franceza. “Presedintele Republicii a ridicat problema vinatorii in Romania si in special a turismului de vinatoare, care se dezvolta tot mai mult”, a informat Palatul Elysee, dupa intrevederea de o jumatate de ora a celor doi, care a avut ca tema perspectivele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007. Chirac “a remarcat ca acest subiect suscita o adevarata emotie in Franta si alimenteaza ingrijorarea in ceea ce priveste conservarea speciilor”, a adaugat presedintia franceza. Miercuri, cu prilejul unei conferinte internationale pe teme de vinatoare, la Bucuresti,  actrita franceza Brigitte Bardot l-a acuzat pe premierul roman - care prezideaza Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi - ca incurajeaza “masacrarea” ursilor si a lupilor din tara sa. Romania este unul dintre putinele state europene unde vinatul de mari dimensiuni exista inca din abundenta si in care cotele anuale de vinatoare sint foarte ridicate. Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii, aproximativ 300 de ursi, 370 de lupi si 4.800 de porci mistreti, precum si mai mult de 6.000 de vulpi pot fi vinate in 2004 la noi in tara. Cu toate acestea, Asociatia Ecologista AVES este de parere ca vinatul este “supraevaluat”, pentru ca Romania sa poata atrage un turism de vinatoare profitabil. Un vinator strain trebuie sa plateasca 5.000 de euro pentru a putea ucide un urs brun, supranumit “regele padurilor din Carpati”. Potrivit AVES, numarul ursilor bruni a scazut in Romania cu 60 la suta in ultimii trei ani”, noteaza depesa AFP.

AP: Raffarin, ingrijorat de soarta ursilor si lupilor din Romania

Agentia Associated Press a descris si ea, intr-o depesa de ieri, ingrijorarea pe care presedintele Chirac i-a impartasit-o premierului roman cu privire la salbaticiunile amenintate de patimile vinatoresti ale nomenclaturii foste comuniste. Dupa ce presedintele republicii fraceze si-a manifestat ingrijorarea, consemneaza Associated Press, “i-a venit rindul si lui Jean-Pierre Raffarin de a discuta cu omologul sau Adrian Nastase soarta ursilor si lupilor romani, un subiect important si foarte sensibil pentru opinia publica”. Potrivit anturajului sau, premierul francez si-a exprimat “speranta ca agitatia legata de acest subiect va fi auzita si inteleasa de Romania”. “Domnul Nastase doar a “luat cunostinta””, comenteaza sec AP. Agentia aminteste, in treacat, la finalul depesei, ca TAROM a cumparat patru avioane Airbus si ca Chirac sustine aderarea Romaniei la UE. (G.T.)

Fundatia Aves, razbunata de avertismentul lui Chirac

Scandalul legat de vinarea “ilegala” a ursului brun a fost declansat in ianuarie de un raport al Fundatiei Aves, din Odorheiu Secuiesc, care acuza “masacrarea ilegala a ursilor prin metode interzise”. Intr-o serie de articole ale “Evenimentului zilei”, presedintele Fundatiei Aves, Laszlo Szabo-Szeley, a afirmat ca efectivele de ursi sint supraestimate pentru a permite vinarea acestora, “cote de recoltare” ridicate, si a denuntat continuarea practicilor comuniste de catre AGVPS.
Laszlo Szabo se simte razbunat de declaratia presedintelui francez: “Avertismentul domnului Chirac vine ca o confirmare a eforturilor noastre; dupa ce toate autoritatile de stat au incercat sa ma denigreze, se dovedeste ca aveam dreptate. In urma scandalului, autoritatile romane au redus cota de recoltare la urs de la 12% la 4%, adica de la 600 de exemplare la vreo 200. Dar vinarea ursului ramine ilegala. Desi Romania a semnat, in 1993, Conventia de la Berna, la noi se macelaresc in continuare risii, ursii, lupii, specii strict protejate si de Conventie, si de Legea 462/2001”. (Gelu Trandafir)

 

Copyright © 1996-2004 Evenimentul Zilei Online.