Szigorították a medvevadászat feltételeit (2005-02-02)

Miniszteri rendelettel betiltották a tavaszi medvevadászati időszakot, így Romániában csak szeptember 15. és december 31. között szabad medvére vadászni. Ugyanakkor megtiltották a medvék csalival és lesről, illetve bunkerből való vadászatát. A medvék védelméért régóta harcot folytató Aves Alapítvány fontos győzelemként értékelte a medvevadászat feltételeit szigorító rendeletet, amely szerintük az elmúlt 15 évben az első pozitív lépés Romániában a medvék védelme érdekében.

A mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti tárca vezetője, Gheorghe Flutur miniszteri rendelet által szigorításokat vezetett be a medvevadászatot illetően. A szaktárca honlapján szereplő sajtóközlemény szerint a miniszter a korlátozásokkal etikusabbá kívánta tenni a védett fajnak minősített medve vadászatát. Flutur rendelete értelmében ezentúl tilos a tavaszi medvevadászat, és csak az őszi-téli időszakban, szeptember 15. és december 31. között szabad medvére vadászni. Ugyanakkor megtiltották a medvék csalival való vadászatát. Csalit csak tudományos kutatások, illetve a szaporítás érdekében szabad alkalmazni, és akkor is csak növényi eredetű élelemmel szabad a medvéket etetni. A tárca közleménye szerint a miniszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes vadászok húscsalira szoktatták a medvéket, amelyek emiatt húsevőkké váltak, és veszélyeztetik a gazdák állatállományát. Az erdészeti miniszter a medvék lesről, illetve bunkerből való vadászatát is megtiltotta, úgy értékelte ugyanis, hogy ez a fajta vadászat nem etikus.
A medvék védelméért régóta harcoló Aves Alapítvány fontos győzelemként értékeli Gheorghe Flutur miniszternek a medvevadászat feltételeit szigorító rendeletét. Az alapítvány elnöke, Szeley-Szabó László által aláírt közleményük szerint remélik, hogy ezentúl Romániában is be lesz tartva a védett fajokra vonatkozó berni egyezmény, valamint a 462-es törvény. „Reméljük, őszig elérjük, hogy a medvéket csak a törvényeknek megfelelően vadásszák. Egyelőre elégedettek vagyunk Gheorghe Flutur miniszter úr döntésével, amely az elmúlt 15 évben az első pozitív lépés a medvék védelme érdekében, de folytatni fogjuk harcunkat mindaddig, amíg teljesen alkalmazni fogják Romániában a vonatkozó törvényeket” – írta közleményében az Aves elnöke.

Kiss Edit