Afaceri sîngeroase cu specii protejate

Tiberiu Lovin

 

Vînătoarea nu este doar o pasiune, ci și o afacere. România este însă codașă la acest capitol față de țările UE, cîștigînd doar 5 milioane de euro anual. Mai mult, vînătorii străini vin la noi doar pentru că aici pot ucide specii protejate. Fără restricții.

Recent, Uniunea Europeană a interzis țărilor membre să importe trofee de urs și lup din România. Rezoluția emisă de Scientic Group Review (SRG) s-a bazat pe informații primite de la Asociația pentru protecția animalelor AVES. Președintele organizației, Laszlo Szabo-Szeley, ne-a declarat că în România nu a fost ascultat de nici o instituție atunci cînd a tras semnale de alarmă privind scăderea populației de urși.

„Adrian Năstase este unul dintre vinovați“

„Guvernul PSD nu m-a băgat în seamă pentru că Adrian Năstase este unul dintre cei vinovați. El este vînător și președinte de onoare al Asociației Generale a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS). Atunci am trimis informațiile în Europa“, ne-a spus Szabo-Szeley. Interdicția UE cu privire la trofee a intrat în vigoare pe 13 decembrie, dar reacția autorităților române s-a lăsat așteptată. Ministerele Mediului și Agriculturii s-au arătat surprinse că hotărîrea a fost luată unilateral și nici măcar nu au primit-o. Documentul nu va ajunge însă în România prea curînd. Actul a fost trimis doar țărilor membre UE, mai exact la fiecare vamă. Trofeele vor putea ieși din România fără probleme, dar nu vor intra în nici o țară din Uniunea Europeană.

Bani grei din trofee

Cum era normal, cei mai supărați pe rezoluție sînt cei care fac bani grei din vînătoare. Unul dintre liderii în domeniu este Arpad Sarkany, de la „Abies Hunting“. El are o cifră de afaceri de aproape 3.000.000 de euro anual, iar de la intrarea în vigoare a restricției a primit plîngeri din partea clienților care nu mai pot intra în Europa cu trofeele cumpărate.

Flutur, preocupat de urs

Pentru rezolvarea situației de criză (care va dura pînă la mijlocul lui martie, cînd expiră termenul rezoluției), patronul de la „Abies Hunting“ a convocat prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR) o întîlnire între ONG-uri și asociațiile de vînătoare. Ședința a fost prezidată de ministrul Gheorghe Flutur.

Cote exagerate de vînat

Ședința a avut un scop precis: demersuri din partea Guvernului Tăriceanu pentru ridicarea restricției. Președintele AGVPS, Nicolae Șelaru, recunoaște că a scăzut calitatea populației de urși pentru că se practică vînătoarea „la nadă“, metodă prin care sînt uciși masculii dominanți. De partea cealaltă, asociațiile de protecția animalelor s-au plîns de lipsa de transparență din partea instituțiilor de stat, de exagerarea cotelor de vînat, de scăderea populației de urși și de umflarea numărului de animale în actele oficiale. „Domnule ministru, vă rog să schimbați echipa PSD și de foști comuniști din instituție dacă nu vreți ca Traian Băsescu să fie scuipat în Franța, cum s-a întîmplat cu Adrian Năstase. Ei nu vor spune adevărul niciodată“, a avertizat președintele AVES. În replică, oamenii de afaceri din vînătoare au spus că rezoluția a fost luată la propunerea Ungariei și Sloveniei, „țări care au cei mai mulți urși la grădina zoologică“. Ministrul Flutur le-a promis participanților că va organiza o comisie mixtă (funcționari publici și societatea civilă) pentru renumărarea urșilor, dar și pentru finanțarea unui studiu privind impactul vînătorii asupra speciilor protejate.

științific care a avut mai multă încredere într-un ONG decît în instituțiile române.