Perbe fogta az Aves elnökét Ion Ţiriac (2005-03-21)

Csillagászati összegű kártérítést követel többek közt a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány elnökétől, Szeley-Szabó Lászlótól az ismert román üzletember, Ion Ţiriac. A volt tehetséges teniszező a természetvédőtől és még három személytől harmincmillió lejes erkölcsi kártérítést követel annak ürügyén, hogy egy tévéműsorban rombolták imázsát. Szeley-Szabó januárban a Naţional TV egyik műsorának volt meghívottja, ahol a Ţiriac által rendezett bályoki vérengző vadászatról volt szó.

Ţiriac az Aves elnökén kívül az Academia Caţavencu újságírója, Cornel Ivanciuc, a pszichológiatudományok doktora, Florin Tudose és a Naţional TV Miezul problemei (A probléma lényege) című műsorának vezetője, Mădălin Ionescu ellen nyújtott be polgári keresetet erkölcsi károkozás jogcímén, harmincmilliárd lejes kártérítést követelve négyüktől a január 25-ei műsorban elhangzottakért. Szeley-Szabó László az Udvarhelyi Híradónak elmondta, az adásban a Bihar megyében található bályoki vadászatról beszélgettek, amelyen 185 vaddisznót lőttek le Ţiriac vendégei. Emlékezete szerint sokkal inkább Adrian Năstaséról esett szó, aki egymaga 23 vaddal végzett, mint Ţiriacról, ezért igencsak furcsállja az ellene indított keresetet, s még inkább a követelt kártérítés összegét. A természetvédő szerint főleg ez utóbbiból látszik, hogy nem egy becsületét védő ember akciójáról van szó, hisz ebben az esetben csupán jelképes kártérítést követelne a felperes.
Szeley úgy emlékszik, ő maga Ţiriacról nem is ejtett ki a száján semmilyen rossz szót, de bukaresti „felsőbb körök” értesüléseiből ő azt a következtetést vonta le, hogy a háttérben inkább Năstase áll, aki régóta ellensége már a természetvédőknek, s most egy régi kártyát akar ezzel a perrel ellenük kijátszani. Szeley-Szabó szerint a „bályoki vérengzéshez” hasonló akciókat még az igazi vadászok is elítélik, hiszen a vadasparkokban annyi történik, hogy szinte házi körülmények között kitenyésztett állatokat terelnek a puskák elé, s halomra lövik őket azok, akik nem is a vadászat izgalmáért, hanem egyszerűen a vérontásért és a gyilkolásért lelkesednek „Úgy érzem, ez egy megfélemlítési akció, amelyben meg akarnak hurcolni minket, de én nem hagyom magam megfélemlíteni, nem ijedek meg az előttem álló pertől.
Van tapasztalatom, az udvarhelyi Nagy-Küküllő vadásztársaság háromszázmilliót követelt, de februárban elvesztették a pert, s most ők tartoznak 16 millió perköltséggel nekem” – jelentette ki Szeley-Szabó, aki úgy véli, a „vérengzős” vadászok hitele egyre romlik Romániában, s ezért szigorította az Európai Unió is a vadászati feltételeket az országban. A civil aktivista elmondta, társaival közösen szervezik meg védelmüket, egy neves bukaresti ügyvédet szándékoznak felfogadni, és nagyon reméli, Ţiriac neve még jobban bepiszkolódik a per alatt, s az üzletember megbánja, hogy egyáltalán belevágott. Az első tárgyalást április 5-ére tűzte ki a Bukaresti Törvényszék.

Rédai Attila