A medvelesekrôl terjedtek el a fertôzô betegségek (2003-11-26)

KepAz Udvarhelyi Híradóban közölt tényfeltáró cikksorozatnak köszönhetôen napról napra egyre többen értesítenek a medvéket ért atrocitásokról (és nemcsak), a vadgyalázásról. Az utóbbi idôben bűnügyi dossziéba illô valós tényekrôl szereztünk tudomást.

Az elmúlt hetekben behatároltuk a medveleseket és a medvék által használt csapásokat. Természettudományi és biológiai szempontból is alátámasztjuk azt az igaznak tűnô feltevést, miszerint a több tucat szarvasmarha elpusztulását okozó fertôzô betegségek az ivói és szarkakôi medvelesekrôl terjedtek el. November 21-én egy szarvasmarha tetemét találtuk a Mihályhavas alatt, a Nagyküküllô Vadásztársulat medvelesénél. Tudomásunk szerint az ismeretlen okból elpusztult tehenet egy kápolnási gazda adta el a vadásztársulatnak medveetetés céljából.
Az Ivó-patak közelében lévô, szeletbérci medvelesnél megtaláltuk az etetésre használt medvetetem csontvázát. Információink szerint a medve trichinosisban szenvedett, de megetetették fajtársaival, hadd betegedjenek meg azok is. Tevékenységünk közben Szász Péter vadôr jogtalanul elállta utunkat egy Aro gépkocsival. Az erdôbôl pedig egy ismeretlen fegyveres egyén figyelt minket. Azonnal értesítettük a rendôrséget, és a következô nap már helyszíneltek, a csontvázmaradványt azonosítás céljából karhatalmi kísérettel beszállítottuk a rendôrségre. A rendôrség feljelentésünknek tulajdoníthatóan nyomozást rendelt el az ügyben.
Ugyanazon nap sikerült azonosítani a Kórház-negyedi medvetalp „tulajdonosát": neve Szász Péter vadôr, a fenyédi állami erdészet alkalmazottja az ivói területen. Hogy miként került hozzá a medvetalp, azt a rendôrség fogja kinyomozni, de tény, hogy a medvetalpat egy Györfy nevezetű úr kutyája kapta meg Szász Péter szemetesládájában. A rendôrségi nyomozással párhuzamosan az Aves Alapítvány bírósági eljárást indít a munkaköri hatalmával visszaélô Szász Péter ellen.Az Aves Alapítvány nevében felkérünk minden állami intézményt, melynek hatáskörébe tartozik az ügy kivizsgálása, hogy azonnal indítson nyomozást a tettesek felderítése érdekében. A tetemeket vitessék dögkútba, mielôtt a fertôzés máshol is elterjed. Figyelmükbe ajánlanánk a székelyvarsági leseket is, állítólag fertôzô betegségben elpusztult háziállatokkal etetik a medvéket.

Kép és szöveg:
Szeley-Szabó László, Aves Alapítvány